Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2022. Szeptember 05. 14:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

A szerb ortodox pátriárka kitüntette Orbán Viktort

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az indoklás szerint az elismerést Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki.

A kitüntetés átadása alkalmából a szerb pátriárka hangsúlyozta: Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki "harcol Európa lelkéért", és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor elfogadó beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől. "Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység - benne az ortodoxia - nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szent Száva (1174-1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 06. 10:40, vasárnap | Belföld

Volánbusz: utolsó fázisához ért a kártyaterminálok telepítése a járműveken

Várhatóan az ősz végig lezárul a POS-terminálok telepítése a Volánbusz járművein, így hamarosan már az összes helyközi járatukon lehet majd fizetni bankkártyával vagy okoseszközzel - közölte a vállalat szombaton az MTI-vel.

2024. Október 06. 10:36, vasárnap | Belföld

A közmédia visszautasítja Magyar Péterék követeléseit

2024. Október 06. 10:36, vasárnap | Belföld

Aradi vértanúk - Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, vasárnap reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

2024. Október 06. 10:35, vasárnap | Belföld

Íme az ötöslottó nyerőszámai