Városlista
2024. szeptember 30, hétfő - Jeromos

Hírek

2023. Május 04. 07:27, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A vármegyebérlet is elősegíti a fenntartható közlekedési módok térhódítását a Jövő Mobilitása Szövetség szerint

A vármegyebérlet is elősegíti a fenntartható közlekedési módok térhódítását a Jövő Mobilitása Szövetség szerint

A vármegyebérlet is elősegíti a fenntartható közlekedési módok térhódítását a Jövő Mobilitása Szövetség szerint, közölték, az új bérletek nemcsak az ingázóknak jelenthetnek nagy segítséget, hanem a hétvégente kirándulni induló családoknak is, segítségükkel ugyanis a háztartások több tízezer forintot megspórolhatnak havonta.

A közlemény idézi Pukler Gábort, a szövetség elnökét, aki elmondta: a Jövő Mobilitása Szövetség minden olyan támogatást, innovatív megoldást üdvözöl, ami a fenntartható közlekedést helyezi előtérbe, a vármegyebérlet is ilyen. Ajánlásuk szerint minden élethelyzetben meg kell találni a megfelelő közlekedési eszközt, támogatják például a kötöttpályás közlekedést, ami jól kombinálható a P+R parkolókban elhelyezett megosztott vagy saját autókkal. A rollerek, kerékpárok már több járatra is felvihetők, így az állomásokról, megállóktól saját eszközön folytathatják útjukat az emberek - tette hozzá.

Emlékeztettek, a minden korábbinál kedvezőbb és egyszerűbben használható rendszer bevezetésével a 30 napra szóló bérlettel egy-egy teljes vármegyét, vagy akár az egész országot is be lehet utazni, a diákok pedig szinte fillérekért tehetik ugyanezt az országban, mivel a vármegye- és az országbérletet is 90 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg.

A közlemény szerint a vasúti és távolsági buszos közlekedés egyre népszerűbb Magyarországon, a statisztikák szerint 2022-ben 699 millió utazásról gondoskodott a MÁV-Volán-csoport. Nemcsak többen utaztak, de hosszabb távot is tettek meg: míg 2021-ben 3,1 milliárd utaskilométert regisztrált a MÁV-START, addig 2022-ben már 4,75 milliárd kilométert tettek meg a vonattal, HÉV-vel vagy busszal.

A szövetség szerint a közösségi közlekedés biztonságos is: statisztikai hivatal adatai szerint Magyarországon a közúti közlekedésben 2017-ben egy millió lakosra 64 haláleset jutott, míg a vasúti közlekedésben 2012-2016 között egy millió lakosra csak mintegy 8 haláleset jutott.

A Jövő Mobilitása Szövetség közölte, a közösségi közlekedés nemcsak biztonságos, kényelmi színvonala is folyamatosan nő: egyre több a légkondicionálóval ellátott, internetelérést biztosító modern közlekedési eszköz, ami valódi 21. századi alternatívát nyújt az utazók számára.

A MÁV-Volán-csoport korábbi tájékoztatása szerint az ország- és vármegyebérletek több mint 1100 értékesítési ponton, a MÁV-START és a Volánbusz jegypénztáraiban, valamint az automatákból, illetve májustól a Volánbuszok fedélzetén az autóbuszvezetőknél is megvásárolhatók; az országberlet.hu honlapon pedig az új bérletekkel kapcsolatos információk olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 07:45, hétfő | Belföld

A hét közepén ismét csapadékosabbá válik az időjárás

A hét még napos, száraz idővel indul, de szerdától ismét több hullámban kell esőre számítani.

2024. Szeptember 30. 07:41, hétfő | Belföld

Kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka

A 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Donáth Lászlóról (MSZP), Kupa Mihályról (MDF, független), Vincze Kálmánról(FKGP, EKgP) és Bodzás Ferenc Árpádról (MSZP).

2024. Szeptember 30. 07:40, hétfő | Belföld

Októbertől Budapesten is az új ügyeleti rendszer működik

Október elsejével Budapesten is működésbe lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

2024. Szeptember 29. 08:18, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Csehországba utazott

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen felköszönti 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt