Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2014. Szeptember 30. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hongkong forrong

Hongkong forrong

Több ezer diák követeli 1 hete azt, hogy a 2017. évi kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak. A hatóságok jelentős rendőri erőkkel, paprikaspray-vel, könnygázzal igyekeznek szétoszlatni a tüntetőket. A South China Morning Post című napilap online kiadása szerint a fiatalok vasárnap több helyütt megpróbálták a rendőrkordont áttörni, a tüntetők és a biztonságiak között összecsapások voltak.

A fényképes beszámolók arról árulkodnak, hogy az utak szinte csatatérhez hasonlítanak, és több kórháznál is sorban állnak az ellátásra szorulók. A diákok azt szerették volna elérni, hogy a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom a tervezett október elsejénél előbb, vagyis már hétfőtől mozgósítsa szimpatizánsait. Meghirdetett céljuk, hogy polgárok tízezreivel megbénítsák a város üzleti negyedét, amíg követeléseiket nem teljesítik.

A diákszövetség közleményében éjfélig adott haladékot a hongkongi kormányzatnak arra, hogy teljesítse követeléseiket, egyúttal tanulmányaik további felfüggesztését, a tüntetések folytatását helyezték kilátásba, és felhívták a hongkongiakat a sztrájkra. A kínai központi kormány hongkongi ügyekért felelős hivatalának szóvivője azt hangoztatta, Pekingnek meggyőződése, hogy a különleges közigazgatási övezet képes megfelelően kezelni a Foglald el a központot! mozgalmat. A szóvivő korábban 'törvénytelen gyülekezésnek' nevezte a hongkongi demonstrációt. A hongkongi tőzsde, a Hang Seng index 1,8 százalékkal gyengül, és gyengül a hongkongi dollár is az amerikai dollárral szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.