Városlista
2024. július 4, csütörtök - Ulrik

Hírek

2014. Szeptember 10. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már alig van hely az európai gáztárolókban

Már alig van hely az európai gáztárolókban

A tárolókapacitással rendelkező 15 európai ország közül csupán háromban, Bulgáriában, Lettországban és Magyarországon nem éri el a töltöttségi szint a 80 százalékot - írja a Napi Gazdaság a Gas Infrastructure Europe folyamatosan frissülő adataira hivatkozva.

Magyarországon a létesítmények csaknem 56 százalékig vannak feltöltve, ami 3,4 milliárd köbméter fűtőanyagot jelent. Ebből 1,5 milliárd köbméter a szőregi tárolóban található, amelyből 915 millió köbméter stratégiai készletnek számít. A töltöttség másik felét az E.ON-tól megvásárolt tárolókban lévő gáz teszi ki. Ezek az egységek jelenleg 39,9 százalékos töltöttségen állnak, ám a betárolás jelenleg is meglehetősen intenzíven zajlik - olvasható a keddi cikkben.

Az európai országok közül Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló kapacitással, csupán a német, az olasz és a francia létesítményekben fér el több fűtőanyag. Franciaországban 87, Németországban 90, Olaszországban pedig 92 százalékon áll a töltöttség, ami összességében több mint 45 milliárd köbméter földgáztartalékot jelent.

A régióban Ausztria rendelkezik a legnagyobb kapacitással: jelenleg 4,4 milliárd köbméter gáz van föld alatti létesítményeiben, ami 93,2 százalékos töltöttségnek felel meg. Csehországban a felhalmozott tartalék 3,2 milliárd köbmétert tesz ki, ami a teljes kapacitás 97,3 százaléka. A térségben kétmilliárd köbméternél nagyobb befogadóképességű tárolói vannak Lengyelországnak és Szlovákiának is; előbbinél 93, utóbbinál pedig 97,6 százalékos a töltöttség. Az unió tagállamainak egészében a tárolók már most 88,32 százalékban feltöltöttek - ez 73 milliárd köbméter gázt jelent - írta a Napi Gazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 03. 08:16, szerda | Külföld

Ukrán elnök: megegyeztem Orbán Viktorral a vitás kérdéseket rendező kétoldalú megállapodás elkészítésében

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök megegyezett kedden Kijevben abban, hogy kidolgoznak egy olyan kétoldalú megállapodást, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Kreml: Moszkva semmit sem vár a magyar kormányfő kijevi látogatásától

A Kreml nem vár semmit Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi látogatásától, de nem is dolga azt kommentálni - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2024. Július 03. 08:06, szerda | Külföld

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dolláros új katonai csomagot állított össze Ukrajna számára

Az Egyesült Államok több mint 2,3 milliárd dollár értékű katonai támogatási csomagot állított össze Ukrajna számára

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök