Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2014. Szeptember 25. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet csütörtök reggel Csíkszeredában - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Románia hidegpólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban. Hideg volt a reggel a Gyergyói medencében is. Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek.
A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben.
Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek elmondta, hajnalban téliesen öltözött, sapkát, kesztyűt viselő emberekkel találkozott az utcán.
A polgármester szerint a csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses. A lakások többségét azonban saját gázkazánnal fűtik, a családi házakban pedig a fafűtés a legelterjedtebb. Ráduly Róbert hozzátette, egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej (56 ezer forint) körüli. A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej (120 ezer forint) volt júliusban.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.
"A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket" - jelentette ki a polgármester, aki azonnal kijavította magát, megjegyezvén, hogy a Csíkba telepített román rendőröknek, csendőröknek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.
"Az itt élő székelyek vállalták a mások számára zordnak tűnő körülményeket. Nem ildomos egy csíki embernek azért siránkozni, mert hideg van" - tette hozzá Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.