Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2014. Szeptember 25. 14:19, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Porosenko elrendelte az ukrán-orosz határ átmeneti lezárását

Porosenko elrendelte az ukrán-orosz határ átmeneti lezárását

A teljes ukrán-orosz határ átmeneti lezárását rendelte el csütörtökön Petro Porosenko elnök, aláírva az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) erről szóló határozatát.

A csütörtökön hatályba lépő döntés szerint leáll a gyalogos és járműforgalom a két ország közötti szárazföldi és tengeri átkelőkön egyaránt.
Az RNBO augusztus 28-i, "az ország biztonsági képességeinek növelése érdekében teendő halaszthatatlan intézkedésekről" szóló határozata azt is javasolja, hogy az ukrán kormány egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán államhatárt.
Rendeletében Porosenko elnök utasította továbbá az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és azt sürgős indítványként terjessze a parlament elé.
Az elnöki rendeletnek, akárcsak a védelmi tanács határozatának egy része titkosított.
A nyilvánosságra hozott részek alapján a kormányt az államfő utasította arra, hogy dolgozza ki, majd nyújtsa be neki az Oroszországi Föderációval való tárgyalások fő direktíváit, és tegyen javaslatokat az Oroszországgal szembeni gazdasági és egyéb büntetőintézkedésekre. A kabinetnek tájékoztatnia kell az államfőt arról is, hogyan halad az ukrán gazdaság átállítása a "különleges időszakban" való működésre.
A dokumentum Ukrajna kapcsolatainak prioritásaként határozza meg az Európai Unióval, a NATO-val és az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség erősítését, mégpedig az unióval kötött társulási megállapodás, a Washingtonnal 2008. december 19-én létrejött partnerségi szerződés, s az atlanti szövetséggel 1997. július 9-én kötött hasonló megállapodás, valamint annak 2009. augusztus 21-i kiegészítése alapján.
Porosenko elnök csütörtökön Kijevben az ukrán bírók kongresszusát megnyitó beszédében kijelentette, hogy elképzelései szerint Ukrajna 2020-ban kérelmezni fogja felvételét az Európai Unióba.
Az államfő csütörtökön a Twitteren tett bejelentésében elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy - mint írta - több hónap után először, szerdán egyetlen ukrán katona sem vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban. Szerinte ez a valódi tűzszünet kezdete.
A tűzszünetről még szeptember 5-én Minszkben született megállapodás Kijev, Moszkva, az EBESZ és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták képviselői között. Két héttel később, a fehérorosz fővárosban tartott újabb találkozón a felek abban állapodtak meg, hogy a tűzszünet betartásának szavatolása érdekében 30 kilométer széles, nehézfegyverektől mentes övezetet hoznak létre a szemben álló felek között. Ez az övezet a jelenlegi "frontvonal" mentén húzódna Luhanszkot és Donyecket is magába foglalva.
A tűzszünetet azonban Kijev szerint folyamatosan megsértik a szakadárok és a mellettük harcoló orosz egységek, amivel védekezésre, azaz a támadások visszaverésére kényszerítik a kormányerőket.
Donyeck városvezetése csütörtökön azt jelentette, hogy a déli órákban kimondottan feszültté vált a helyzet: a megyeközpontban "mindenfelől" heves tüzérségi tűz robajai hallatszanak. Közben a térségben második napja erős, orkán erejű szélvihar tombol, ami komoly károkat okozott a városban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.