Városlista
2024. október 1, kedd - Malvin

Hírek

2024. Október 01. 06:00, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

További zöldfelületek újultak meg a Városligetben

További zöldfelületek újultak meg a Városligetben

Idén a KRESZ Park és a BalloonFly környezetének területe újult meg, jövőre pedig a Magyar Zene Háza mögötti zöldfelületi fejlesztések kezdődnek el, valamint elindul az új Nemzeti Galéria építése is a Liget BP Projekt keretében

- mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hétfőn a Városligetben tartott sajtótájékoztatón.

A Városliget legújabb fejlesztéseként több mint 3000 négyzetméteren újult meg a ballon környékének zöldfelülete, elkészült az új úthálózat, új utcabútorokat helyeztek ki, 1500 különböző cserjét és növényt ültettek el, és félezer évelővel színesedett a környék - emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a Nemzeti Galéria építésével pedig "zárókő kerül a liget kulturális fejlesztéseire is".

Gyorgyevics Benedek felidézte, hogy több mint tíz évvel ezelőtt döntöttek a Városliget teljes zöldfelületének hatvanról hatvanöt százalékra növeléséről és megújításáról. Ezt teljesítették, továbbá évről évre folyamatosan növelték a revitalizált parkrészek számát is.

"Idén a KRESZ Park felújításával több mint 30 000 négyzetméter zöldfelületet újítottunk meg, a BallonFly környezetének mostani rehabilitációjával pedig már átléptük a 270 000 megújított négyzetmétert a Városligetben"
- hangsúlyozta.

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a fejlesztések a látogatók körében is népszerűek, hiszen a Városligeti Nagyjátszótértől a Mőcsényi Mihály botanikus kertig, a Városligeti sportcentrumtól a kutyás élményparkokig mindenhol magas kihasználtságot látnak.

"Az épített környezet, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Szépművészeti Múzeum megújítása mind olyan attrakció, amelyeket múlt szombaton Dubajban is díjaztak, az International Travel Awards-on három turisztikai díjat is kapott" - emlékeztetett.

Nagy Balázs, a BallonFly Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy több mint két éve visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a városligeti ballonozás. A formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét megidéző városligeti Ballon-kilátó mára mintegy 4 000 órát töltött a levegőben, mintegy 11 000 alkalommal emelkedett a magasba.

A fedélzet helyszínt adott már élő koncerteknek, lánykéréseknek, felvonták vele a húszméter hosszú olimpiai zászlót, valamint a Liget Budapesttel és a Bethesda Gyermekkórházzal kötött együttműködés révén az intézményben tartósan gyógyuló gyerekek ingyen utazhatnak a ballonnal.

A Városliget zöldfelületének rehabilitálása 2017-ben kezdődött el. Az első ütemben 2018-ra a Hermina kutyás élménypark, a Vakok kertje és az Ifjúsági sportpályák újultak meg összesen 25 ezer négyzetméteren. 2018 és 2020 között, a második, több mint 150 ezer négyzetméternyi parkfelületet felölelő ütemben elkészült a Millennium háza melletti Rózsakert, a Nagyjátszótér, valamint a sportpályák és a két kilométer hosszú futókör is.
Újjászületett a Mőcsényi Mihály botanikus kert, mellette a Piknik kert, a Királydomb és az Ajtósi kutyás élménypark is. A 2021 és 2023 között megvalósult harmadik ütemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum környezete újult meg, létrejött a zenei játszótér és kialakult a Hősök terét, valamint az Ajtósi Dürer sort összekötő zöld, virágos Városligeti Promenád, a harmadik ütemben pedig összesen 90 ezer négyzetméternyi zöld felületet újítottak meg vagy hoztak létre.

Címkék: városliget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.