Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Szeptember 03. 07:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

Varga-Bajusz Veronika: oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni az iskolákban

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott

- jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában hétfőn.

Varga-Bajusz Veronika annak kapcsán, hogy az idei tanévkezdés egyik fő témája a mobiltelefon-használat volt, a műsorban azt mondta: a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg, ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek az intézkedésekkel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányrendelet nemcsak egy világszerte aktuális helyzetre reflektál, hanem korábbi gyakorlatokat szabályoz le, sok magyarországi iskolában ugyanis már korábban kezelték a rendelethez hasonló módon a mobiltelefonok használatával kapcsolatos problémákat.

Az államtitkár ezzel együtt kijelentette: a rendelet pusztán a nem oktatási célú mobilhasználat esetében fogalmaz meg tiltást, hiszen oktatási céllal továbbra is lehet, sőt - bizonyos képzések esetében - támogatott mobiltelefonokat használni az iskolákban. Példaként rámutatott: a szakképzésben például komoly hangsúlyt kap a digitalizáció, s már több mint 700 digitális tananyag áll a diákok rendelkezésére.

Az államtitkár a szakképzésekről szólva beszámolt arról, hogy a most induló tanévben több mint 300 ezer diák kezdi meg tanulmányait e formában. Szerinte egyre többen választják a szakképzéseket, a technikumi képzéseket a gimnáziumok helyett.

A politikus szerint mindennek az az egyik oka, hogy a továbbtanulás szempontjából előnyt is jelent, plusz pontokat ér a technikumi végzettség az egyetemi felvételiken, ráadásul - hívta fel a figyelmet - az ösztöndíj, a munkabér is motiválhatja a középiskolába készülőket az iskolaválasztásnál.

A közoktatásban dolgozó pedagógusok utánpótlása kapcsán kiemelte: a korábbiaknál jóval többen választották a pedagógus pályát az utóbbi időszakban, ami annak is köszönhető, hogy a kormányzat jelentős mértékű béremelési programot indított meg a tanári pályán.

Címkék: iskola, Mobiltelefon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket